Krossade fönster och annan skadegörelse kostar länets kommuner mångmiljonbelopp. (foto: Scanpix)
vaggeryd

Ungdomsbrott kostar miljoner

Skadegörelse för hundratusentals kronor, det är verklighet för flera kommuner i länet.
En av de som drabbats hårt senaste året är Vaggeryds kommun.

I kommunen har närmare en miljon av skattepengarna gått åt, bland annat för att ersätta krossade fönsterrutor.

- Det är mycket, jag tycker att blir sämre och sämre för varje år. Man känner sig inte trygg säger Louisa Sartori, en av alla Vaggerydsbor som känner oro.

Det är skadegörelse som har varit det stora problemet. Framför allt på ortens skolor, Fenix kunskapscentrum och Hjortsjöskolan. Där har man har haft sammanlagt 67 larm att åka på det senaste året. Kommunens fastighetschef Georg Theodoridis uppskattar att det kan röra sig om så mycket som 900 000 kronor som det förstörts för.

- Det sista året har det varit omfattande. Fruktansvärt onödigt när pengarna får gå till att reparera fönster istället för att underhålla husen, säger Theodoridis.

Det har oftast varit ungdomsgäng som legat bakom skadegörelsen, men det har varit svårt att gripa någon.

De unga som Nyheterna träffar i Vaggeryd tycker att skadegörelsen är fel och de vill att pengarna ska gå till annat, men de förstår att en del ägnar sig åt att krossa fönster i brist på annat att göra.

- Det kanske är roligt, det finns inget roligt att göra i Vaggeryd. Men pengarna borde gå till oss istället. De kunde bygga ett ungdomshus och skateramper och sådant, då skulle det bli roligare, säger några ungdomar.

Under sommaren har skadegörelsen minskat något. Inom kort kommer övervakningskameror att sättas upp på skolorna för att få bukt med problemet för fastighetschefen Georg Theodoridis är orolig att det ska börja igen.

- Jätterädd, det känns meninglöst att behöva lägga ut de pengarna.

Håkan Boberg, som är närpolis, säger att polisen följer händelser på alla orter i länet noga och att man faktiskt lägger mycket tid idag på till exempel Vaggeryd.

- Jag tror att de här orterna har en ganska god polisnärvaro, vi har upptäckt problemen och vi försöker angripa dem på alla sätt säger Boberg.

Anna-Karin Front
anna-karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista