1 av 2
Arne Ågren avdelningsdirektör på arbetsmiljöverket i Växjö. Foto Peter Olsson SR
2 av 2
länet

Polisen dålig på arbetsmiljöbrott

Polisen i Jönköping är för dålig på att utreda arbetsmiljöbrott. Den kritiken kommer från Arne Ågren, som är avdelningsdirektör på Arbetsmiljöverket i Växjö.
Bara i år har en handfull anmälningar om brott mot arbetsmiljölagen hunnit bli preskriberade i Jönköpings län.

Arbetsmiljöbrott kan handla om allt från vållande till annans död till att exempelvis en byggherre inte tagit fram en arbetsmiljöplan för arbetet på en byggarbetsplats.

Arbetsmiljöverket är den myndighet som kontrollerar att arbetsmiljölagen följs och som också, till stor del, anmäler arbetsmiljöbrott till åklagare. Då har myndigheten ofta lagt ner ett omfattande utredningsarbete innan anmälan hamnar på åklagarens bord.

Men bara i år har en handfull sådana polisutredningar i Jönköpings län dragit ut på tiden så länge att brottet hunnit bli preskriberat, konstaterar Arne Ågren.

- Det känns inte bra. Vi lägger ner ett antal resurser på de här ärendena och skickar iväg dem, som vi anser att det finns goda skäl att gå vidare med. 

Enligt Arne Ågren är polisens organisation avgörande för hur framgångsrik en utredning om arbetsmiljöbrott blir. Det handlar ofta om komplicerade utredningar och då krävs det att man bygger upp en stark kompetens hos polisens utredare.

Enligt Arne Ågren fungerar samarbetet med poliserna i Kalmar, Kronoberg och Blekinge bättre eftersom Arbetsmiljöverket i Växjö har täta kontakter med ett fåtal poliser som specialiserats på arbetsmiljöbrott.

Kriminalkommisareie P-O Östlund är ställföreträdande chef för brottsutredningar vid polisen i Jönköpings län. Han säger att polisen är medveten om behovet av specialkompetens när det gäller arbetsmiljöbrott, men det sker i konkurrens med andra brottsområden.

- Man ska naturligtvis vara öppen och lyssna på konkreta och  bra åsikter. Vi är naturligtvis intresserade av att göra så bra utredningar som möjligt, säger Östlund.

Peter Olsson
peter.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista