Fler än normalt har blivit getingstuckna. Foto: Hasse Holmberg.
LÄNET

Ovanligt många getingstick

Ovanligt många länsbor har sökt vård i sommar efter att ha blivit getingstuckna. De vårdcentraler som Nyheterna varit i kontakt med har fått ta emot åtskilliga samtal från oroliga patienter.

- När det har varit varmt har vi haft fler än vanligt som har ringt och känt sig oroliga för sina stick, säger Asghar Farahani, verksamhetschef på Kungshälsans vårdcentral i Huskvarna.  

Det är rädslan för att få en allergisk reaktion som gör att många länsbor ringer sin vårdcentral, när de har blivit getingstuckna, säger Asghar Farahani. En solig förmiddag kan det höra av sig mellan tio och femton oroliga patienter bara till Kungshälsans vårdcentral. Även andra vårdcentraler som Nyheterna ringt runt till vittnar om många sticksamtal den här sommaren.

Oftast brukar det stanna vid sveda och klåda på stickstället och det räcker då att badda med alsollösning och isbitar hemma, säger Asghar Farahani på Kungshälsan. Men om det fortsätter att vara ömt och svullet efter ett dygn kan vårdcentralen behöva hjälpa till med läkemedel som antiinflammatorisk medicin eller antibiotika. Och i några få sällsynta fall kan reaktionen på ett getingstick bli riktigt allvarlig.

- Om man blir kallsvettig, yr, illamående och får svårt att andas, så ska man söka akut hjälp och ringa 112, säger Farahani.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista