Hur ska landsbygden göras mera levande? Temat för konferens i Tranås. Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
länet

Forskning ska stärka landsbygden

Landsbygden kan göras mer levande. Det är ämnet för den konferens som pågår i Tranås, där forskare, politiker och andra intresserade diskuterar hur det kan göras.

Lars Pettersson, utredare på Jordbruksverket, är övertygad om att det finns stora möjligheter att utveckla landsbygden i länet.

-Vi har ju områden med mycket sjöar, med resurser som fisk. Vi har andra produkter som hänger ihop med förädling av mjölkprodukter och mycket annat, som man kan marknadsföra ihop.


-Det kan bli ett koncept som går att marknadsföra ihop på ett bredare sätt, säger Lars Pettersson.

Det pågår redan flera projekt som fokuserar på landsbygden, men på den två dagar långa konferensen diskuteras vad som kan göras ytterligare. 
Och enligt Leif Berndtsson från Landsbygdsnätverket handlar det om att lyfta fram landsbygden ännu mer.

- Vi behöver stärka och synliggöra landsbygden. Där finns så många entusiaster, som lägger ner hela sin själ i sitt arbete och genom att stimulera forskning på det här området blir mer av deras arbetet mer synligt och att det är viktigt för hela landet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista