Det blir allt fler kräftor i Vättern, vilket kan påverka eko-systemet. Foto: Jan Collsiöö/SCANPIX

Fiske av småkräftor kan rädda Vättern

Kräftbestånden i Vättern ökar explosionsartat och det kan ställa till problem i ekosystemet.

Det anser Måns Lindell, biolog på Vätternvårdsförbundet. Och han tycker nu att fiske av småkräftor ska tillåtas igen.

-Kräftor har stor förmåga att påverka ekosystem, till exempel genom att äta upp vegetation som är viktigt. Mycket växter i vattnet ser ut som en regnskog, har en kräfta gått fram där är det som en golfgreen, säger Måns Lindell.

Enligt Måns Lindell hittar man redan idag områden i Vättern, där kräftorna gått hårt åt vegetationen eller underminerat botten genom att bygga bohålor.

Han tycker nu att man borde överväga att begränsa den ökande stammen, till exempel genom att tillåta fiske av småkräftor.

-Det vore bra ur Vätterns perspektiv, men det måste finnas en avsättning för småkräftorna, så att de inte tas upp och sprids till andra sjöar, säger Måns Lindell.

På länsstyrelsen i Östergötland håller länsfiskekonsulent Per-Erik Larsson med om att stammen expanderar, men han ser inte något behov av att begränsa stammen.

Och även Måns Lindell tror att man ska vara försiktig med att till exempel öka fisket. Signalkräftan, som är inplanterad i Vättern, kan nämligen komma att minska igen i framtiden.

-En främmande art exploderar nästan alltid i en ny miljö. Men efter ett tag kraschar populationen och lägger sig på en betydligt lägre nivå, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista