Infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) på besök i Jönköping idag. Foto: Maria Rymell
infrastruktur

Inga löften om höghastighetståg

När regeringen snart lägger fram sin infrastrukturproposition är det många i Jönköpings län som hoppas att den ska innehålla statsningar på snabbtågslinjer via Jönköping. Men när infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) invigde Lastbilsmässan i Jönköping idag kunde hon inte lova något.

– Vi har ett underlag som vi arbetar med idag, dels från Banverkets sida, dels från en transportgrupp med anledning av att infrastrukturpropositionen är på gång, säger Åsa Torstensson.

Mångmiljoninvesteringar
I början på sommaren uttalade sig Banverket positivt om nya snabbtågsbanor, bland annat Europakorridoren, som skulle kunna ta människor från Stockholm till Malmö på ungefär två timmar. Efter det har flera röster höjts för nya snabbare järnvägar, och flera riksdagspartier har sagt sig vara beredda att satsa. Men det handlar om investeringar på kanske 150 miljarder och Åsa Torstensson menar att man nu måste lösa frågorna kring finansieringen till exempel. Ett konkret beslut kommer alltså att dröja.

Inga löften
Men hon kunde alltså inte lova något om snabbtåg via Jönköping, bland annat på grund av att finansieringsfrågan återstår.

Åsa Torstensson tror ändå att det här med höghastighetståg med egna banor är framtidsmelodin.
– För det frigör utrymme på de traditionella banorna så vi kan transportera mer gods via järnväg.

Maria Rymell
maria.rymell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista