Lena och Ingemar Ahnstedt äger en skogsfastighet i Häggatorp. Foto: Kajsa Hallberg/ SR

Allt fler vill köpa skogsmark

En allt större efterfrågan på skogsfastigheter har drivit upp priserna till de högsta någonsin. Det visar nya siffror från rådgivningsföretaget LRF konsult, som presenterades i dag. Många ser att man kan tjäna pengar på skogen och den ses som en säker investering när börsen rasar.

Bara sedan förra året har priserna på skogsfastigheter ökat med fyra procent i Götaland. Och det finns investerare som kunnat göra stora klipp de senaste åren. Framförallt är det de som redan äger skog som utökar sina ägor, men antalet förstagångsköpare blir allt fler. Även utländska investerare är med och köper, bara i Jönköping kommer var tjugonde köpare från utlandet.

Lena och Ingemar Ahnstedt äger en skogsfastighet i Häggatorp utanför Sävsjö. De fck 40 procent av sin skog nedblåst i stormen Gudrun - av de träden har de nu byggt ett timmerhus som de hyr ut.

Trots att makarna Ahnstedt förlorade stor del av sin skog i stormen fortsätter de satsa. Och de flesta verkar tänka på samma sätt - för LRF ser ingen nedgång prismässigt under de kommande fem åren. Framtiden verkar spira för skogsägarna och Lena Ahnstedt har en teori om varför.

– Jag tror att folk har upptäckt livskvaliteten i att bo på landet.

Kajsa Hallberg
kajsa.hallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista