samarbetet med Södertälje

Höga krav stoppar flyktingar i Gnosjö

För höga krav på språkkunskaper har gjort att inte en enda flykting från Södertälje fått jobb i Gnosjö.

Redan i februari presenterades samarbetet, där arbetslösa flyktingar från Södertälje skulle få jobb och bostad i Gnosjö. Men de höga kraven har satt stopp, konstaterar Södertäljes kommunalråd Anders Lago (s).

- Med Gnosjö har vi inte lyckats. Vi har haft nio personer på besök där, men de har istället fått jobb i andra kommuner. Enligt våra uppgifter så har kraven på språkkunskaperna varit för stora för att just de här skulle passa in, säger Anders Lago.

Samtidigt är Lars-Åke Magnusson (kd), kommunalråd i Gnosjö, kritisk till resultatet så långt och att Södertälje inte varit med aktiv i frågan och hört av sig.

- Jag är lite besviken över att arbetet inte drivits på lite och att vi inte kunnat se någon lösning. Jag hade hoppats att vi hade kunnat presentera lösning för några industrier. Nu ska jag ta kontakt med Södertälje för att se vart det ligger, säger Lars-Åke Magnusson.

Södertälje tar emot många flyktingar som har svårt att få arbete. Genom ett samarbetsavtal med ett flertal kommuner, däribland Gnosjö, skulle de erbjudas jobb i andra kommuner där näringslivet skriker efter arbetskraft. Södertälje har kontakt med 15-tal kommuner i landet och har redan fixat jobb åt ett 50-tal flyktingar i andra kommuner. Men alltså inte ett enda i Gnosjö.

Redan i februari skakade kommunalråden i Södertälje och Gnosjö hand för att inleda samarbetet och en grupp irakiska flyktingar var sedan på besök i Gnosjö. Men sedan har alltså ingenting hänt.

Trots problemen med att få jobb för Södertäljeinvandrarna i Gnosjö, så tänker Södertälje kommun inte att ge upp. Gnosjö är fortfarande en samarbetspartner, säger kommunalrådet Anders Lago.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista