Landstinget

Lång rock byts mot kortärmad skjorta

De traditionella långärmade läkarrockarna är på väg att försvinna och fortsättningsvis kommer doktorerna istället att vara klädda i kortärmade bussaronger.

Förändringen ska ge renare personal och minska smittspridningen mellan patienterna.

-Vi har en ökad spridning av mycket resistenta bakterier och det måste vi göra allt för att stoppa, säger Mikael Carlsson, överläkare på infektionskliniken på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Mikaels Carlssons långa läkarrock hänger numera på en krok på väggen på hans expedition. Istället jobbar han iklädd vita byxor och en vit överdel, som ser ut som en kortärmad skjorta med knappar halvvägs ner på bröstet, en bussarong.

Det var förra året som Socialstyrelsen kom med nya föreskrifter om att läkarrockarna ska bort. De långa ärmarna sägs vara ett tillhåll för resistenta, alltså motståndskraftiga, bakterier som har ökat under 2000-talet på de svenska sjukhusen. Bakterierna sprider infektioner mellan patienter.

Sedan föreskrifterna kom har Mikael Carlsson och hans kollegor på infektionskliniken försökt hitta ett alternativ till rockarna. Valet föll på bussarongen och det närmaste året ska den spridas även till de övriga omkring 2 000 läkarna i landstinget i Jönköpings län.

-Vi börjar på Ryhov under hösten och resten av landstinget kommer under nästa år, säger Mikael Carlsson.

-Det finns en samstämmighet bland alla som jobbar med sjukhushygien och Socialstyrelsen att man ska ha bara armar för att minska riskerna för patienterna, säger Mikael Carlsson.

-Att säga som enskild person att man förstår bättre än det och fortsätta med långa ärmar är inte acceptabelt.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista