Mats Hoppe personaldirektör vid Landstinget i Jönköpings län. Foto Peter Olsson SR
Landstinget

Piska och morot gör anställda friskare

Landstinget i Jönköpings län har lyckats minska långstidssjukskrivningarna bland de anställda med hela 20 procent hittills i år. Bakom ligger ett systematiskt arbete med rehabilitering och tidiga insatser.

Men satsningen är kontroversiell, eftersom man samtidigt tydligt öppnat för uppsägningar av de anställda, som man inte lyckas rehabilitera.

-Innan var det lite grann på låtsas, men nu är det på allvar, säger Mats Hoppe, personaldirektör på landstinget.

-Alla vet att det kan bli skarpt läge, att det kan bli uppsägning. Och alla måste jobba stenhårt för att det inte ska komma dit, säger han.

Det är en kombination av piska och morot som drivit ner långtidssjukskrivningarna i landstinget med hela 20 procent hittills i år.
Dels har landstingsledningen blivit tydligare med att det kan bli fråga om uppsägningar av personer, som man inte lyckas rehabilitera. Dels satsar man stora resurser på tidig rehabilitering för dem som riskerar att bli långtidssjukskrivna.

Det är inte tillåtet att säga upp människor i Sverige på grund av sjukdom. Men rent arbetsrättsligt är det ändå möjligt när arbetsgivaren gjort allt i sin makt, när det gäller rehabilitering och omplacering, och ändå inte lyckats hitta några arbetsuppgifter av betydelse för den sjukskrivna.

Och hittills i år har också ett tiotal anställda sagts upp på de grunderna. Men samtidigt har mosvarande ett 50-tal heltidsanställda kommit tillbaks till arbetet från långtidssjukskrivning första halvåret i år. Det motsvarar en större vårdcentral.

Bakom den framgången ligger också ett långsiktigt arbete, där man utbildat över 500 chefer och skapat ett stort webbaserat stöd med rutiner för att snabbt ta hand om den anställde, som riskerar att bli långtidssjukskriven.

Satsningen har kostat två miljoner kronor, men det är pengar som landstinget redan tjänat in med råge när sjuksiffrorna sjunkit.

Och landstinget har också fackets stöd i sin satsning. Tomas Johansson är ordförande för vårdförbundet i Jönköpings län och han ser stora fördelar med landstingets satsning på långtidsjukskrivna. Trots att man är tydlig i att man i sista hand tar till uppsägningar om rehabiliteringen inte lyckas.

-Har man gjort allt och det ändå inte går, då finns det inte mycket att välja på. Då är det OK att säga upp folk, tycker Tomas Johansson.

Peter Olsson
peter.j.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista