Berit Planting Berggren och Agneta Larsson jobbar med att arbetsträna och bedöma långtidssjukskrivna. Foto: Anna-Karin Front/SR

Så får landstinget sjukskrivna i arbete igen

Det är en medveten satsning som lett till att antalet långtidssjukskrivna sjunkit med nästan 20 procent i landstinget i Jönköpings län. 

Man har bland annat tagit fram särskilda utredningsplatser där den sjukskrivne får arbetsträning och där arbetsförmågan blir bedömd.

– Vi bedömer bland annat deras förmåga att delta i ett arbetslag, säger rehabiliteringshandledare Agneta Larsson.

Utredningsplatserna finns på landstingets egna vanliga avdelningar i Jönköpings län. Där har cheferna och speciella handledare utbildats kring rehabiliteringsfrågor.

Blir bedömd
Den långtidssjukskrivne får vara där som en vanlig medarbetare under tre månader och under den tiden ska det bedömas om han eller hon kan klara att börja jobba igen. Berit Planting Berggren jobbar också som handledare:
– Vi tittar till exempel på om de orkar arbeta en hel dag.

Hot om uppsägning
Landstinget i Jönköpings län har fått ner långstidssjukskrivningarna med närmare 20 procent. Men även om man satsar på rehabilitering har man också sagt upp totalt tio anställda i år och hjälpt dem att hitta nya jobb, för att det inte har gått för dem att komma tillbaka till sitt gamla jobb inom landstinget.

Ärlighet gäller
Öppenhet och ärlighet mot den sjukskrivne är alltså ledord, med det kan innebära att man som handledare får vara med och säga upp en sjukskriven anställd:
– Då får man helt enkelt säga att det inte fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista