1 av 2
Under torsdagskvällen samlades djurrättsaktivister i Martinsgården utanför Jönköping (foto: Rebecka Montelius)
2 av 2
jönköping

Oro kring djurrättsmöte men aktivister lovar lugn

Igårkväll startade det omtalade djurrättsmötet utanför Jönköping. Polis och jägareförbundet har tidigare uttryckt en oro för sabotage och aktioner.

Polisen har förstärkt sin beredskap i helgen på grund av mötet.

Lägret hålls bakom stängda dörrar, men Johan Karlsson på Djurrättsalliansen säger att det kommer att gå lungt till.

- Det här är en samling människor som bryr sig om djur, kort och gott. Vi har samlat människor från hela världen för att de ska kunna ge sina berättelser om hur det fungerar i deras hemländer och hur de valt att arbeta säger Johan Karlsson.

En efter en släntrar djurrättsaktivisterna in till den röda lilla stugan, Martinsgården. Egentligen skulle de ha samlats i Österrike, men efter att polisen där arresterat flera aktivister valde de att träffas i nykterhetsorganisationen IOGT:s stuga i Norrahammar.

Polisen har extra beredskap under helgen och det finns en oro bland utomstående för att gruppen kommer att göra sabotage eller andra aktioner under helgen, något som deltagarna själva förnekar.

Nyheterna får inte komma in på området och något schema för helgen får vi inte se.

- I andra länder än Sverige ser läget väldigt annorlunda ut för människor som bryr sig om djur. Med hänsyn till de människorna har vi valt att hålla journalisterna utanför lägret.

Frågan vem arrangören egentligen är är oklart, man hävdar att det är ett nätverk.

Unga människor från olika länder sitter i grupper på marken och samtalar. Ölbackar bärs in på området och tillresande anländer.

Enligt Johan Karlsson kommer det mesta som tas upp under helgen att vara lagligt arbete, men själv har han inget emot att kopplas ihop med människor som begår olagliga aktioner.

- Det är inget att deppa över att man kopplas ihop med människor som räddar liv.

Rebecka Montelius
rebecka.montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista