Det är först bussarna på linje 2 som ska bytas ut (foto: Hanna Nilsson/SR)
jönköping

Miljöbussiga bussar först i höst

Satsningen på biogasbussar i Jönköping är försenad. Ett tiotal biogasbussar skulle sedan i somras rullat i stadstrafiken, men kommer nu inte förrän senare i höst.

- Vi fick inte skriva avtal med Arriva förrän det var prövat i domstol och det var det som gjorde att det blev förseningar i beställningar av bussar säger Jan-Peter Pettersson på Länstrafiken.

Linje 2 lämnar Juneporten för färd mot Öxnehaga, det var på den här linjen som biogasbussarna nu skulle rulla, men fortfarande är det de flera år gamla dieselbussarna som trafikerar linjen.

Problemet är att konkurrenterna överklagade när bussbolaget Arriva vann trafiken i Länstarfikens upphandling och det försenade inköpet av bussar, som nu inte blir av förrän i oktober.

Till en början handlar det om nio bussar, men enligt Jan-Peter Pettersson kommer det sannolikt bli fler.

Samtidigt ligger Jönköpings län ganska långt efter andra län i landet när det gäller bussar som drivs med alternativa drivmedel.

- Vi har avvaktat en ny upphandling för att då ställa nya krav säger Jan-Peter Pettersson.

Hanna Nilsson
hanna.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista