Foto: Lars Pehrson/Scanpix
TRANÅS

Större bredd behövs på skolorna

Skolorna i Tranås kommun fokuserar för mycket på kärnämnen och måste se till att eleverna får mer bredd och blir bättre i alla övriga ämnen. Ja, det är en del av den kritik som kommunen idag får från Skolverket, som nu har avslutat sin granskning av skolorna i Tranås.

Skolorna i Tranås håller i stort sett god kvalité, så sammanfattar Skolverket sin granskning som man gjorde i april månad på alla skolor i kommunen. Men på varje skola finns saker som behöver åtgärdas inom tre månader och det finns områden att förbättra långsiktigt.

En av de övergripande sakerna gäller alltså att höja kvalitén och elevernas resultat i alla ämnen och inte fokusera riktigt så mycket på svenska, matte och engelska som man har gjort idag.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Leif Andersson (c)tar åt sig av den kritiken.

- Det kanske har varit för mycket fokus på behörighetsämnena, säger han. Självklart måste vi se till att alla ämnen är lika viktiga.

Kommunen måste också förbättra sina likabehandlingsplaner för att förhindra att elever kränks i skolan. Dessutom saknar kommunen en strategi för att öka elevernas inflytande, menar Skolverket.

En av de positiva saker som lyfts fram i granskningen är den höga betygsnivån på Holavedsgymnasiet. Flera program ligger högt över riksgenomsnittet. Nu behöver skolan utvärdera varför det har gått så bra tycker Monika Ivarsson på Skolverket.

- Det kan finnas saker man har gjort på de programmen som man kan lära av och använda på andra program, säger Ivarsson.

Barn- och fritidsprogrammet är ett av de program som ligger riktigt bra till och det är inget som förvånar eleverna Sanna Karlsson och Natalie Palmér.

- Vi har bra lärare och bra sammanhållning säger de till nyheterna.

Anna-Karin Front

anna-karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista