Var fjärde lastbil med farligt gods har brister i säkerheten. Foto: Bertil Ericsson/Scanpix

Lastbilar med farligt gods brister i säkerhet

Var fjärde lastbil med farligt gods har brister i säkerheten.

Nu satsar Räddningsverket på att höja säkerhetstänkandet hos de som kör runt med farliga varor på våra vägar.

- De vanligaste bristerna är brandsläckare, brister när det gäller transportdokumenten och fordonsutrustningen, säger Mats Willén på Räddningsverket.

- Är det allvarligt?

- Det är allvarligt om det blir en olycka och brandutrustningen inte fungerar, det är den första halvminuten som gäller, säger han.

Så många som var fjärde transport med farligt gods ombord har alltså fått någon form av anmärkning när de inspekterats av polisen.

De har alltså ofta brister som kan få svåra följder vid en olycka, eftersom godset lätt kan skada exempelvis människor och miljö.

Därför satsar nu Räddningsverket för att öka medvetenheten hos åkerierna, framför allt hos åkare som inte kör farligt gods så pass ofta att säkerheten har blivit rutin. Nu ska säkerheten önskas med hjälp av enkla checklistor.

- Ska jag följa farligt gods då var det vissa saker jag skulle komma ihåg och då kan jag enkelt kolla i checklistorna om jag har uppfyllt kraven, säger Räddningssverkets Mats Willén.

Reporter David Westh
 david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista