Det har varit fullsatt och långa köer innan insläpp till varenda en av de utsålda 15 föreställningarna i Öreryd av musikteaterprojektet "Ja vi elsker", vilket gläder Roger Strand och Boel Felixson i styrgruppen (i förgrunden på bilden). Foto: Karin Malmsten/SR
Öreryd

Succé för pjäs om norska motståndsmän

Teatersatsningen ”Ja vi elsker”, i tältet i Öreryd utmed Nissastigen, blev en succé och har överträffat alla förväntningar. Dubbelt så stor publik som beräknat.

Hela 6 000 personer har sett musikteaterns 15 föreställningar, som var ett samarbete mellan bland annat bygdens föreningar samt Smålands Musik och Teater. Igår var sista föreställningen.

- Det blev mycket mer fantastiskt än vad vi kunnat tänka oss. Vi har kört för fulla hus och det har varit en underbar känsla att få gå upp på scenen och se läktaren full varje gång, säger Katarina Martinsson Löf, som är vice ordförande i föreningen Teaterstöparna.

Det tog tre år att arbeta fram ”Ja vi elsker”, som skildrar livet för de 40 000 norska motståndsmän som passerade genom interneringslägret och de då 300 bofasta i kyrkbyn utmed Nissastigen. En storsatsning på amatörteater med en budget på ca 3 miljoner kronor.

Succén och storpubliken betyder kassaklirr för föreningarna i bygden, för alla arbetade ideellt i teaterprojektet. Men även om det ekonomiska resultatet känns fantastiskt för Roger Strand i styrgruppen, så ser han också engagemanget för bygden som det stora plusvärdet. Varannan person i bygden har jobbat ideellt.

- Det känns riktigt roligt att vara med i detta och jobba med grannar och vänner, som man kanske inte gjort så där jättemycket med tidigare säger Roger Strand.

För socknarna Valdshult, Stengårdshult och Öreryd blir det en fortsättning efter teaterprojektet, säger Boel Felixson i styrgruppen.

- Exakt vad vet vi inte, vi har nog inte förstått hur stort vi fått den här gången. Det finns jättemånga ideér och det kommer en fortsättning, men i vilken form - det får vi ta när vi pustat ut i några veckor.

Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista