Skruvdragaren får det kanske lite lugnare framöver (foto: Hasse Holmberg / Scanpix)
jönköping

Vikande byggintresse i Jönköping

Det byggs allt färre bostäder i landet. Den vikande konjukturen börjar nu också märkas i Jönköping, bland annat på Kålgårdsområdet, där många nya bostäder byggts senaste åren.

Om det tidigare varit rusning efter nybyggda lägenheter på exempelvis Kålgården börjar köparna nu tänka sig för.

- De som köper lägenheterna är lite mer eftertänksamma, man går inte bara in och köper en lägenhet utan att tänka på vad man gör. Man är lite mer försiktig, säger Pontus Gustavsson, som är säljchef på Riksbyggen.

De senaste åren har det varit goda tider för byggföretagen. Men med vikande konjunktur börjar det bli trögare i branschen. Boverket räknar med att svackan kommer bli både djupare och mer utdragen än vad man trodde från början. Verket räknar med en betydande minskning av bostadsbyggandet framöver.

Riksbyggen i Jönköping, som sålt slut lägenheterna i de hus som redan står färdiga på Kålgården, märker av trenden.

- Det finns jättemycket att jobba med, det gäller att verkligen vara kundfokuserad och lyssna till vad kunderna vill ha, säger Pontus Gustafsson, som dock inte känner någon större oro.

- Vi känner det kanske mer som en utmaning.

Kajsa Hallberg
kajsa.hallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista