Foto: Lars Pehrson/Scanpix
svenska kyrkan

Vindkraft ger kyrkan miljoninkomster

Vindkraft kan bli en god affär för Svenska kyrkan. Flera företag vill hyra in sig på kyrkans mark för vindkraftsparker, vilket beräknas ge mångmiljoninkomster till kyrkan.

Växjö stift ligger nu i förhandlingar med flera bolag och ett av de fyra första områdena, som nu är på gång, ligger vid Rydaholm utanför Värnamo.

- Vi tror att det kan ge intäkter på 5-10 miljoner kronor per år. Om det går bra så är det ju en säker intäkt, som är oberoende av skogskonjunkturen, säger Claes-Göran Johansson, som är stiftsjägmästare i Växjö stift.

Svenska kyrkan, med sina stora skogsmarker, är en av de viktigaste aktörerna när vindkraftsföretagen nu står på kö för att knyta avtal med markägare för vindkraftsbyar.

I Växjö stift är fyra områden just nu på gång och fler kan det bli. Ett stort antal företag har redan haft kontakt med stiftet. Undersökningar av vindförhållandena visar att det finns plats för kanske ett hundratal stora vindkraftverk, men exakt var det slutar är oklart idag.

- Det beror på hur låg vindstyrka man kan bygga ut på, det vet ingen idag. Intresset från företagens sida är väldigt stort.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista