Gravida nekas nikotintuggummi på apoteket

Gravida blir avrådda att köpa nikotinersättning på Apoteket - medan det är fritt fram att köpa snus och cigaretter i vanliga affärer om suget blir för stort.
Att Apoteket inte vill sälja nikotinplåster och nikotintugummi till gravida är något som har retat upp tobaksavvänjaren Laila Lindqvist i Norrahammar. Hon säger att hon har träffat flera patienter som har blivit nekade att köpa nikotinplåster och tuggummin. Hon tror att regeln bara leder till att gravida kvinnor som försöker sluta istället väljer att köpa cigaretter eller snus när suget blir för stort. Thony Björk är informationsdirektör för Apoteket - och han försvarar Apotekets inställning att avråda gravida från att använda nikotinersättning. - Vi vet att nikotin är skadligt för fostret, säger han. Laila Lindqvist i Norrahammar tycker dock att det är bättre att använda ETT giftigt ämne, än de tusentals som finns i cigaretter och snus. Britten Hallenborg arbetar också som tobaksavvänjare men är anställd av Apoteket. Även hon tror att riktlinjen att starkt avråda från nikotinersättning till gravida leder till att kvinnorna ibland fortsätter sitt tobaksmissbruk.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".