Gnosjöregionen bland de friskaste i landet

Värnamo och Gnosjö är bland dom tio friskaste kommunerna i landet. Enligt Riksförsäkringsverket är en av förklaringarna att hälsan gynnas av den livliga och flexibla arbetsmarknaden i Gnosjöregionen. I kommuner med hög arbetslöshet är folk mer sjuka.
Stig Claesson, som leder företagarnas så kallade Gnosjöuppror, hävdar att regeringen måste lösa problemen med sjukskrivningarna på andra sätt än att låta företagarna betala mer. Han tycker att han fått goda argument i den statistik som Riksförsäkringsverket presenterade i går. Den visar att det är kommuner med hög arbetslöshet, där alltså inte folk jobbar så mycket, som har dom högsta sjuktalen. Åsele i Västerbotten låg allra högst - där hade invånarna förra året i genomsnitt sjukersättning, rehabiliteringspenning, arbetsskadesjukpenning eller förtidspension i 70,6 dagar. Det ska jämföras med 30 dagar i Värnamo, som är bland de kommuner med lägst sjuktal och låg arbetslöshet. ¨ Nästa måndag invaderas Värnamo av företagare som protesterar mot regeringens förslag. Då hålls en hearing där arbetslivsminister Hans Karlsson ställs öga mot öga med ilskna småföretagare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".