Illustration:Vägverket
länet

Nya hastigheter på större vägar snart här

Om drygt två veckor, den 15 september kommer många av de större vägarna i länet få nya hastighetsgränser. Förutom de vanliga hastigheterna, så införs t ex 80, 100 och 120 kilometer i timmen.

Med 10-kilometerssteg ska det vara lättare än tidigare att pricka in rätt fart utifrån vägens standard och trafiksäkerhet menar Vägverket. Idag kan t ex 90 vara för snabbt men 70 kännas alldeles för långsamt för att man ska få respekt bland bilisterna.

I Jönköpings län sänks nu t ex farten från 90 till 80 mellan Eksjö och Nässjö, liksom på delar mellan Mullsjö och Jönköping och Nissastigen vid Smålandsstenar. Höjd fart blir det däremot på delar av riksväg 40 och mellan Öggestorp och Nässjö där det nu blir 100 kilometer i timmen.

För första gången blir det också tillåtet att köra 120 på delar av det svenska motorvägsnätet.

Här i Jönköpings län gäller det bara en kort sträcka på E4:an från Gränna och upp mot Östergötland.

Men omskyltningen har redan väckt känslor. Samtidigt som Naturskyddsföreningen protesterar mot högre farter och därmed mer utsläpp, så har t ex lokalpolitikerna i Eksjö reagerat mot sänkt fart och längre pendlingstider.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista