Inga platsannonser trots chaufförbristen

Trots att åkerierna kommer att behöva flera tusen nya lastbilschaufförer de närmsta åren, finns det knappt några lediga jobb alls att söka på arbetsförmedlingen. De kan inte ge oss den kompetens vi behöver. Det säger Åke Kihl som är ordförande i Sveriges Åkeriföretag Småland-Öland.

– Det handlar inte bara om att köra bil, utan också till exempel kunna uppträda bra mot kunderna, säger Kihl.

Landets åkerier kommer att behöva omkring 7 000 nya lastbilschaufförer de kommande åren enligt dem själva, det berättade vi i Nyheterna i morse. Men trots att de skriker efter arbetskraft anmäler de inte lediga jobb på arbetsförmedlingen. På ams hemsida finns det bara annonser från fyra företag i jönköpings län, två av dem är från bemanningsföretag.

Håkan Gustavsson, som är arbetsförmedlingschef för Jönköpings, Habo, Mullsjö och Vaggeryds kommun, tycker att åkerierna ska tänka om.
– Vi behöver informera företagen om vad vi kan hjälpa till med; annonser och matchning mellan jobb och arbetskraft.

Och Åke Kihl, på Sveriges Åkeriföretag Småland-Öland, vill också se bättre kvalitet på flera gymnasier som inte håller måttet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista