Allt fler håller hastigheten. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Allt fler håller hastighetsgränserna

För första gången på decennier syns nu ett trendbrott när det gäller tempot i trafiken. Från att ha ökat något under de senaste årtiondena, ser Vägverket nu tydligt att allt fler lättar på gasen.

- Trafiktempot har sänkts helt klart, säger också trafikpolisen Thommy Elgh i Jönköping.

Trots insatser och informationskampanjer så har tempot på våra svenska vägar stadigt ökat under 2000-talet. Men för drygt ett år sedan vände kurvan nedåt och trenden har fortsatt. Allt fler håller hastighetsgränserna.

Vägverket har ett 80-tal mätstationer runt om i landet som mäter trafikflödena och där mäts även hastigheterna. De senaste månaderna har antalet fordon som kör fem kilometer eller mer över den gällande hastighetsgränsen, minskat med 15 procent, konstaterar Claes Tingvall som är trafiksäkerghetsdirektör på Vägverket

- Vi ser att vi fått en generell sänkning. Den är inte slumpartad utan systematisk. En stor förändring även om det är långt kvar till vi ligger på andra länders nivå, säger han.

Det finns fler orsaker till hastighetssänkningen på vägarna tror enligt vägverket och dom trafikpoliser vi talat med

Dels dom automatiska övervakningskamerorna men också höjda böter och sänkt tolerans i polisens hastighetskontroller. Trafikpolisen Thommy Elgh säger också att polisen blivit mer effektiv på vägarna

De sänkta hastigheterna får stor betydelse för hela samhället, enligt Vägverkets experter.

- Det ger stora effekter säkerhetsmässigt och det är också kopplat till koldioxid och de ger stora samhällseffekter, säger Claed Tingvall på Vägverket.

Reporter Peter Jernberg
 peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista