Foto: Wingårdh Arkitektkontor
Jönköping

SMOT-hus byggs - trots högre kostnader

Prislappen för det nya musik-, teater- och danshuset i Jönköping blir högre än beräknat. Men bygget ska nu, efter åratal av planeringar, diskussioner och omvärderingar, ändå bli av.

Socialdemokraternas landstingsråd Anna Karin Magnusson är lättad.

Det nya musik, teater och danshuset verkar alltså till sist bli verklighet.

Det är ju kostnaden för bygget som varit en stor tveksamhet fram till nu.

De ansvariga på landstinget har jobbat för att hitta olika sätt att få ner kostnaden. Men en del saker kan man bara inte pruta på, menar de.

Miljömässigt hållbart byggande är en sådan sak, att ha många scener och satsa på barn och ungdomsverksamhet är andra. Sedan ska det också byggas en restaurang i huset.

Och allt det här kostar ju förstås. Så priset för bygget kommer till sist att landa på närmare 350 miljoner kronor, och det är över 60 miljoner mer än vad som var tänkt från början. 

Kostnaden kommer till största del betalas av landstinget. Men Jönköpings kommun ska också betala mer än vad som var tänkt från början, 110 miljoner sammanlagt. Och så kommer 25 miljoner från två privatpersoner, som vill sponsra.

Men man kanske inte kan ropa hej riktigt ännu. För det slutgiltiga beslutet för det nya huset, ska tas på landstingsfullmäktige den 23 september. Fast Anna Karin Magnusson, socialdemokraternas landstingsråd, verkar ändå säker.

Huset beräknas vara färdigbyggt i början på år 2011.

Jenny Almlöf
jenny.almlof@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista