Råvaruterminalen - ett lyft för Stockaryd! Foto: Jessica Sonelis/SR
Stockaryd

Minister invigde råvaruterminalen

Mångmiljonsatsningen på en råvaruterminal i Stockaryd utanför Sävsjö står nu klar.

Idag körde ett första tåg fullastat med timmer iväg inför ögonen på näringslivsfolk, politiker, journalister och Stockarydsbor.

Många var imponerade. Valter Andersson, som bott i Stockaryd sedan 1943, tycker att terminalen är bland det bästa som hänt samhället.

En sista trave timmer flyttas från en lastbil till ett godståg och ska sedan vidare ut i landet. Det är det som är tanken med den här råvaruterminal som efter ett och ett halvt års arbete stod klar idag.

Med hjälp av terminalen kommer tusentals transporter av timmer och andra råvaror från Sveriges vägar till järnvägarna. Och det här är något som ligger i tiden, säger Stefan Gustafsson, kristdemokratiskt kommunalråd i Sävsjö kommun.

Och det visar också dagsfärska siffror från branschorganisationen Skogsindustrierna. Transporterna av virke på järnväg har ökat med 75 procent sedan 2001. Men frågan är hur trångt det blir på järnvägsnätet nu.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson, som var med och invigde Stockarydsterminalen idag, säger att Banverket redan nu arbetar för att effektivisera spåren och kommer att få mer resurser framöver.

Det är Sävsjö kommun, Banverket och Stora Enso skog som tillsammans satsat drygt 70 miljoner kronor på den nya terminalen.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista