Karin Fahlberg är instruktör på Anebyortens Ridklubb, en av föreningarna som valt att vara med i projektet. Foto: David Westh
Idrott

Idrottsklubbar lär sig om funktionshinder

Idrottsföreningarna i Småland ska bli bättre på att ta emot handikappade, det är målet med en satsning från Smålandsidrotten och SISU idrottsutbildnarna.

– Helt plötsligt inser man att det finns fler handikapp än vad man tänkt på tidigare, säger Karin Fahlberg är instruktör på Anebyortens Ridklubb, en av föreningarna som valt att vara med i projektet. 

Ridklubben i Aneby har redan en del rutin i att ta emot handkappade, i deras ridgrupper finns personer med både dolda handikapp som med röreslehandikapp..

Ändå märkte Karin Fahlberg snart att det fanns mer att lära.
– Vi diskuterar bland annat hur man bemöter personer med dolda handikapp och hur man bemöter föräldrar till funktionshindrade barn.

Idrottsföreningarna är ofta dåligt förberedda på att kunna ta emot personer med olika handikapp. Det vill Smålandsidrotten, med hjälp av idrottsutbildarna SISU, ändra på och därför bjöd de in föreningar i 20 av Smålands minsta kommuner till projektet ”Välkommen till idrotten” - en satsning på att hjälpa föreningarna att kunna och våga. Än så länge har man bara hittat föreningarna - men nu ska man försöka matcha in de handikappade.

Habo Sportdansare har också de valt att gå med, de har tidigare jobbat en del med utvecklingsstörda, men vill gå vidare.
– Även om någon inte kan dansa, så finns det ju andra uppgifter i en förening, säger kursledaren Carina Ragnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista