Den elektriska luskammen kan köpas i hälsokostaffären, berättar skolsköterskan i Hillerstorp och Kulltorp, Gudrun Karlsson. Foto: Karin Malmsten/SR
Gnosjö

Kampen mot lössen ger resultat

Lössen har blivit ett allt större problem inom skolan och på många håll i länet pågår en kamp vid varje höstterminsstart mot de små insekterna. I Gnosjö, till exempel, anordnar man Lusens dagar och delar då ut gratis luskammar för att förhindra epidemier. Och det är något som har gett resultat.

– Vi har fortfarande löss, men under kortare perioder, och det är inte så jobbigt längre, för vi vet vad vi ska göra, säger Gudrun Karlsson som är skolsköterska i Hillerstorp och Kulltorp.

Den medvetna satsningen på ”Lusens dagar” är viktig just vid läsårsstarten när många varit ute och rest under sommaren, säger skolsköterskan Gudrun Karlsson, som var med och drog igång ”Lusens dagar” för fem år sen i Gnosjö kommuns skolor.
– Det hade blivit ett ökat problem i skolorna och vi ville ta tag i det.

Numera anordnas det lusdagar på de flesta skolorna i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista