Foto: Anders Wiklund / Scanpix
Länet

Tallvedsnematoden hittad i länet

Den fruktade masken tallvedsnematoden finns i i länet och riskerar att komma ut i skogen.

Jordbruksverket har under sommaren spårat och hittat smittat emballagevirke på många olika håll i södra Sverige, även i Jönköpingstrakten.

Jordbruksverkets växtskyddsexperter jobbar nu intensivt för att spåra upp smittat embalalgvirke som kommit in i landet och man har gjort många fynd bland annat i Växjö, Vimmerby, Jönköping, Malmö med flera platser. Den här farliga nematoden kommer ursprungligen från Nordamerika och nådde Portugal kring sekelskiftet.

Den lilla nematoden är en liten mask, som inte själv kan ta sig från emballagevirket till skogen. Ibland finns också vedskalbaggen tallbocken med i embalagevirket och tallbocken bjuder då nematoden på en flygtur till närmaste skog

I Portugal måste allt virke som exporteras och transporteras till andra länder först värmebehandlas, samma sak skulle också drabba den svenska exporten om nematoden etablera sig här. Vilket kraftig skulle skada svenskt skogsbruk och skogsindustri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista