Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX
LÄNET

Kris i småhusbranschen.

Igår blev det känt att hustillverkaren Trivselhus, med huvudkontor i Korsberga i Vetlanda kommun lägger ner två av sina fabriker och tidigare i år har både Villa Nordic och Myresjöhus varslat om uppsägningar. Det är oroligt på arbetsplatsen

Ungefär 70 procent av landets trähustillverkning finns i området omkring Vetlanda och Sävsjö med företag som Myresjöhus, Smålandsvillan, Trivselhus och Willa Nordic.

Under den senaste tiden har alla de här företagen varslat personal, senast ut var Trivselhus som beslutade att lägga ner sina fabriker i Åseda och Klöverfors. 25 personer varslas också på huvudkontoret i Korsberga. Totalt rör det sig om drygt 100 personer som varslats inom småhusbranschen den senaste tiden.

Bakgunden till de dystra tiderna i småhusbranschen är krisen i USA och att man förväntar sig mindre orderingångar, berättar Vd:n för Myresjöhus Mikael Olsson.

Inom läner ser Mikael Olsson ändå små ljusglimtar, det kraftiga intresset på bostäder i Jönköpingsområdet ger möjligheter till fler husbyggen för Myresjöhus.

Men det ser tufft ut för de som får gå från småhusföretagen, berättar Nils Johansson, chef för arbetsförmedlingen i Vetlanda och Sävsjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista