Lena Edesten-Chiu, webbutvecklare på landstinget. Foto: Jessica Sonelius/SR Jönköping
LÄNET

Nätbokning flopp för landstinget

Försöket att få patienter att boka tider till vårdcentralen via internet har hittills varit misslyckat. Det är knappt någon som har nappat på det nya sättet att kontakta sin vårdcentral.

- Det har varit trögt, men det här är ett långsiktigt arbete och vi fortsätter, säger Lena Edesten-Chiu som är webbutvecklare i landstinget i Jönköpings län.

Med hjälp av en egen inloggning kan du kontakta vårdcentralen via Internet och till exempelvis beställa tid eller förnya recept. Tanken är att det skulle underlätta för patienten och korta telefonköerna. I Jönköpings sjukvårdsområde är det än så länge vårdcentralen i Bankeryd och Kungshälsan i Huskvarna som erbjuder möjligheten. Men antalet patienter som har nappat är försvinnande litet. I Huskvarna, till exempel, är det bara ett tiotal patienter som bokat tid på nätet.

Men landstinget har ingen tanke på att ge upp - tvärtom.

- Vi jobbar vidare med att få igång fler vårdcentraler i det här, säger Lena Edesten-Chiu.

Nu i höst involveras fler vårdcentraler och också flera kliniker på på länssjukhuset Ryhov i nätsatsningen som kallas ”Mina vårdkontakter”. Då blir det lättare att marknadsföra, säger Lena Edesten Chiu. I framtiden hoppas hon det blir lika självklart att boka vårdcentralstid som att köpa biobiljetter eller betala fakturor på nätet.

Mina vårdkontakter också håller på att utvecklas i Värnamos och Höglandets sjukvårdsområde.

Jessica Sonelius

jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista