Acko Ankarberg är bekymrad Foto: Bertil Ericson /Scanpix
Länet

Sämre tider för kommuner och landsting

Efter några goda år hotar nu besparingar och nedskärningar i kommuner och landsting.

Enligt en ny prognos så kommer inte skatteintäkterna öka som man tidigare trott och plötsligt saknas miljonbelopp i kommunernas budgetarbete.

I Jönköping försvann 54 miljoner när den nya prognosen landade på politikernas bord igår och kommunstyrelsen ordförande i Jönköping, kristdemokraten Acko Ankarberg, är bekymrad.

Vi går mot dystrare tider, och när vi går in i en lågkonjunktur minskar också skatteintäkterna hos kommuner och landsting eftersom inkomsterna minskar och fler blir arbetslösa.

Att det går nedåt visste nog de flesta om, men att det nu viker så kraftigt så fort var en överraskning när prognosen landade i den kommunala posten så sent som i går. Tidigare prognoser från Sveriges kommuner och landsting visar på en ökning med 4,8 procent, men nu blev det bara fyra procent.

I ett nafs försvann miljonbelopp ur kassan för många kommuner i länet.  För landstinget handlar det om uppemot 70 miljoner mindre nästa år, enligt landstingets ekonomidirektör Stefan Scholutz.

För den största kommunen, Jönköping, är det plötsligt 55 miljoner mindre att röra sig med och kommunstyrelseordförande Acko Ankarberg utesluter inte besparingar och uppskjutna investeringar nästa år, när man just nu sitter i hårda budgetförhandlingar. Men vad man ska spara på vill hon inte avslöja.

Acko Ankarberg talar om att de här snabba omsvängningarna tyder på att kommunerna måste ha större marginaler i framtiden för att hänga med.N

är allianskollegorna i regeringen nu sparat pengar i ladorna under några goda år, kräver hon nu ökat statligt stöd för att kommunerna ska klara dom sämre tider som väntar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista