Oviss framtid för Braheskolan

Braheskolan - Visingsö folkhögskola läggs ner. Det framgår av den information som skolans styrelseordförande Tomas Petti presenterat i eftermiddag. Skolanläggningen säljs. Rektorn avgår. Och de folkhögskolekurser som skolan anordnar behöver inte genomföras på Visingsö.
I ett mycket snirkligt pressmeddelande kommer alltså styrelsens ordförande Tomas Petti nu med dessa dramatiska besked. Fast man mest talar om att utveckla skolans verksamhet och satsa på den internationella inriktningen. Men skolans ledning säger alltså att den saknar både kompetens och pengar för att utveckla skolan till en prefessionell kurs- och konferensgård och att man därför ska försöka finna andra intressenter till anläggningen på Visingsö. På samma sätt talar Tomas Petti om att utveckla skolans internationella folkhögskolekurser i främst språk men det framgår också att de framtida kurserna kommer att förläggas ''där deltagarna önskar'' och av det kan man dra slutsatsen att kurserna i framtiden knappast kommer att förläggas till Visingsö. Ingen anläggning, inga kurser. Återstår alltså bara själva namnet. Som vi berättat tidigare i Nyheterna har Braheskolan haft stora ekonomiska bekymmer den senaste tiden på grund av ett vikande elevunderlag och skolan hotas av konkurs om inte situationen förändras. Nu kommer alltså dessa drastiska förändringar som också innebär att nuvarande rektorn vid folkhögskolan, Rune Backlund, avgår.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".