För lite matte för ingenjörsstudenter

Fyra utbildningar på Ingenjörshögskolan i Jönköping får nu sina examensrätter ifrågasatta. Och det på grund av brister i framför allt matematikundervisningen.
Ingenjörshögskolans utbildningschef Jörgen Birgersson säger till nyheterna att skolan tar åt sig av kritiken och tänker ändra så att det blir mer matematik på de ifrågasatta utbildningarna. Det är byggteknikprogrammet (inriktning byggnadsutformning), datateknikprogrammet (inriktning information och kommunikaiton samt information och medieteknik), Kemiteknikprogrammet (inriktning miljökemi med bioteknik) och Industriell organisation och ekonomi-programmet (inriktning logistik och ledning) som får kritik. Det handlar om alltså om matematikinnehållet i kurserna och även om teknikinnehållet i ett par av fallen. I bedömningen skriver verket att det är för lite matematik jämfört med vad som gäller internationellt för högskoleingenjörsutbildningar. Om ett år blir det ny utvärdering och om inga åtgärder vidtagits kan examensrätten dras in för utbildningarna. Men Jörgen Birgersson säger till nyheterna att man ska arbeta för mer matematik genom att integrera ämnet i till exempel teknikämnet. För övrigt är Högskoleverket mycket positiva vad gäller högskoleingenjörsutbildningarna i Jönköping. De har inga anmärkningar på någon av magister- eller påbyggnadskurserna. Det finns kompetenta lärare, arbetsmiljön är bra och skolan har bra samverkan med näringslivet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".