Huskvarna

Onödig oro om Anna Dalinskolans elever

I samband med att politikerna la ned Anna Dalinskolan i Huskvarna i våras, var det många som hotade om och befarade att eleverna istället skulle välja en privat friskola.

Men nu visar det sig efter nedläggningen att inte en enda elev valt att gå till någon friskola.

– Man trodde väl att många skulle välja Prolympia istället, en friskola. Men så blev det ju inte utan valet blev det vi hade hoppats på. Att ungefär två tredjedelar gick till Norrängsskolan och en tredjedel till Södergårdsskolan. Vad vi vet idag så är det ingen elev som har gått till Prolympia, säger Anna-Lena Sjöstedt, områdeschef inom skolförvaltningen i Jönköping.

Det var mycket kraftiga protester i våras, när politikerna ville lägga ned grundskolan Anna Dalin i Huskvarna. Antalet elever minskade samtidigt som behovet av förskoleplatser ökar. Därför gjordes skolan om till förskola.

Men elever, lärare och främst föräldrar drog igång en hård motkampanj med protestmöten, skrivelser och demonstration. Stundtals var stämningen mellan politiker coh föräldrar mycket upprörd.

Även socialdemokraterna, som sitter i oppostion, motsatte sig beslutet och i debatten framfördes hot om att eleverna istället skulle fly till friskolor, främst grundskolan Prolympia.

Men så blev det inte. Enligt skolförvaltningens siffror har alltså inte en enda elev från Anna Dalin skolan valt Prolympia, utan snällt accepterat kommunens förslag att istället gå till Norrängsskolan och Södergårdsskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".