Fel på övervakningskameran?

Polisens automatiska hastighets-övervakningskamera i Tabergsdalen har plockats ner igen för att testas. Den har nämligen gett en felaktig uppgift om att en av Jönköpings kommuns sopbilar kört i 95 kilometer i timmen på 50-vägen genom Hovslätt.
Bo Nilsson som körde den aktuella sopbilen säger till Nyheterna att inte ens om han körde på en rak motorväg, hade han fått upp sopbilen i 95 kilometer i timmen, den går inte fortare än max 90. - Och färdskrivaren visar att jag höll 55 km i timmen genom Hovslätt. Men inte nog med att övervakningskameran mätte fel hastighet - varken registeringsskylten eller föraren kom med på bilden, bara sopbilens sida. Fotot är alltså också odugligt som bevis. Men trots att kameran har mätt fel i det här fallet, så kan man ändå lita på de automatiska hastighetsövervakningkamerorna, hävdar Göran Bäckström, som är chef över trafkpolisen i länet. - Tekniken har använts i över tre år utan problem, och anläggningarna är godkända och utprovade av Statens Provningsanstalt, så det måste ha hänt nåt speciellt när det här tunga fordonet passerade. Den här övervakningskameran som flyttats runt mellan sex olika stolpar i Tabergsdalen, fick alltså plockas ner igen efter bara några veckor, och undersöks nu av företaget Sensys Traffic som tillverkat den, och sedan ska också Statens Provningsanstalt testa den ännu en gång. Skulle det visa sig att kameran inte bara mäter fel när det gäller ett så stort fordon som en sopbil, så kommer dom 20-talet bilister som registrerats för fortkörnbing i Tabergsdalen att slippa betala böter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".