Plaståtervinning i Bredaryd expanderar stort

En mycket kraftig expansion och nya jobb till Lanna utanför Bredaryd - ja, det blir följden av att vi svenskar blivit allt duktigare på att lämna plastförpackningar till återvinning.
Återvinningsföretaget Swerec, som i dag har 28 anställda, tänker fortsätta att nyanställa fem om året, som man gjort de senaste åren. För företaget ser en mycket kraftig expansion framför sig. Mängderna av hårda plastförpackningar från hushållen och annan hårdplast från industrin ökar hela tiden. Dagens miljötillstånd att hantera 20.000 ton om året räcker inte, utan riskerar att bromsa utvecklingen. För att vara på den säkra sidan vill Swerec därför att länsstyrelsen ger klartecken till att ta emot fem gånger så mycket, alltså 100.000 ton. En förklaring till att mer plast hamnar i Lanna är att den inte får läggas på soptipparna längre, och så beror det också på att hushållen blivit mycket duktigare på att lämna plastförpackningar på återvinningsstationerna, enligt Jörgen Sabel på Swerec.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".