Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Vajerräcken - en dyr historia

De alltmer populära vajerräckena i trafiken har blivit en dyr affär för Vägverket.

Det beror på räckena måste bytas ut direkt efter någon kört in i dem och bara i Östergötland kostar reparationerna fem miljoner kronor per år.

Därför vill nu Vägverket ta redan på vilka alternativ som finns.

Hans Sävenhed arbetar med trafiksäkerhetsfrågor på Vägverket region sydöst:

Vajerräcken i vägens mitt hindrar fordon från att komma över i mötande körbana och i Östergötland hade i slutet av augusti ännu ingen dödsolycka inträffat på vägar med vajerräcken.

Men efter varje påkörning krävs reparationer med arbetsfordon på vägen. Det går för det mesta bra, utan långa köer, på de flerfiliga vägarna. Men på smalare vägar blockeras trafiken medan räckena repareras.

När Vägverket nu börjat sätta upp räcken även i mitten på vägar med bara ett körfält i varje riktning, så krävs en annan lösning, säger Ulf Johnsson, som är projektledare på Vägverket region sydöst.

I väntan på att ett eller flera nya sorters mitträcken provas ut, så räfflas mindre vägar längs mittlinjen. Bilförare som är på väg in i mötande körbana varnas av ljudet när däcken passerar räfflorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".