Ingmar Karlsson, Sveriges generalkonsul i Istanbul, har skrivit bok om Kurdistan. Foto: Turkpix / SCANPIX

Heta känslor i debatt om ny bok

Ett storbråk har utbrutit, där den välkände diplomaten Ingmar Karlsson från Burseryd är inblandad.

Det var i SR Jönköpings program Lasso igår eftermiddag som Ingmar Karlsson gick till attack mot den kända debattören Dilsa Demirbag Sten efter att hon i sin tur skrivit ner Ingmar Karlssons senaste bok om kurderna.

-Hennes taktik i debatten är att framföra argument som är osanna. Hon sitter Röda Korsets styrelse, i Svenska Institutets styrelse och i andra organ för att hon är invandrare och tjej i första hand, sa Ingmar Karlsson igår.

Intervjun, som egentligen skulle handlat om Ingmar Karlsson bok ”Kurdistan. Landet som icke är”,  kom istället att bli ett frontalattack mot Dilsa Demirbag Sten som bland annat i tidningen Expressen i hårda ordalag beskyllt Karlsson, som idag är generalkonsul i Itsanbul, för felaktigheter i sin bekrivning av kurderna.

I intervjun igår kallade han i sin tur henne för ohederlig och för att ljuga, men det som Demirbag Sten själv reagerat mot och som idag debatterats på många håll är beskyllningen att hon fått sina fina uppdrag för att hon är invandrare och tjej.

-Det uttalandet säger mycket om Ingmar Karlssons människosyn på såväl kvinnor som invandrare. Det är en förnedrande människosyn, säger Dilsa Demirbag Sten.

Hon kräver idag en ursäkt av Ingmar Karlsson eller av hans arbetsgivare UD, men Ingmar Karlsson själv är inte intresserad av det och håller fast vid sin kritik.

Och Anders Jörle, som är presschef på UD vill inte lägga sig i debatten.

-Den förs mellan två privatpersoner. Ingmar Karlsson har skrivit en kontroversiell bok, men UD behöver inte förhålla sig till Ingmar Karlssons uttalanden som privatperson, säger Anders Jörle.

-Ingmar Karlsson har gett utlopp för en privat åsikt, och vi har yttrandefrihet i det här landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".