LÄNET

Länet i topp på p-bötesligan

Att parkera fel kan kosta skjortan i Jönköpings län, där man delar ut parkeringsböter i allt större utsträckning än i andra län. Endast storstadsregionerna är värre.

Det är stor skillnad när det gäller hur nitiska p-vakterna är i länet. Enligt tidningen Dagens samhälle är risken störs att få böter i Jönköping och Tranås, bland de kommuner i länet som har kommunal parkeringsavgift.

Faktum är att både Jönköping och Tranås ligger i topp i hela landet. Inte mindre än 18 210 p-böter utfärdades förra året i Jönköping, som drog in 6 miljoner på p-avgifter. Med det lägger sig Jönköping på sjunde plats i hela landet, med bara storstadskommuner framför sig.

Räknar man pengar så ligger Tranås också högt förra året, mycket beroende på en nitisk och hårt kritiserad p-vakt.

Tranås drog in över 55 kronor per invånare och lägger sig på tionde plats i ligan. Det är långt mer än dubbelt så mycket som Nässjö och fem gånger så mycket som i Eksjö. Minst risk att åka fast tycks det vara i Vaggeryd, där det utfärdades blott 26 parkeringsböter förra året.

Det här är ingen bra reklam för Tranås, tycker Magnus Hellstrand på Svensk handel.

- Det är mycket negativt och skulle vi kunna komma ifrån det här skulle vi bli glada, säger Magnus Hellstrand.

Att Jönköpings kommun ligger i toppen, när det gäller antalet p-böter är inget problem, tycker centerns kommunalråd Ann-Mari Nilsson. Hon försvarar istället att Jönköping ligger högt.

- Bryter vi mot regelverket så är det väl bra att vi gör något åt det, säger Ann-Mari Nilsson.

Efter den nya parkeringsstatistiken så är nu Jönköpings kommun beredd att utreda varför det är så stora skillnader, enligt Ann-Mari Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".