Jönköpings län

Jönköpings län sämst i landet på strömförsörjning

Jönköpings län har sämst elförsörjning i landet. Det visar en kartläggning gjord av Krisberedskapsmyndigheten. Att det var så dåligt var en överraskning för bland andra Kurt Lindberg som är beredskapsdirektör på länsstyrelsen.

Den dåliga beredskapen för strömavbrott kan få stora konsekvenser för kommuner i länet om det blir storm.

Till exempelvis Aneby finns det bara en matarledning som förser samhället med ström. Händer det något med den ledningen - ett träd som faller över den eller något annat - så blir det heldött i Aneby eftersom det inte finns några andra vägar in för strömmen.

Det är sådana brister som gör att krisberedskapsmyndigheten kommit fram till att elförsörjningen i länet är sämst i landet, eller rättare sagt - beredskapen för att undvika större avbrott är sämst i landet.

Enligt beredskapsdirektör Kurt Lindberg på länsstyrelsen så är det många som bär ansvaret.

Kartläggningen som Krisberedskapsmyndigheten gjort bland alla landets kommuner visar att när gäller vattenförsörjning, fjärr- och nätvärme, så finns Jönköpings länn på en godtagbar nivå - men att det alltså finns kraftiga brister när det kommer till elen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".