Allvarliga brister och oreda sänkte generaldirektören

Det var brister i den ekonomiska kontrollen som tvingade Skogstyrelsens generaldirektör Göran Enander att avgå igår. I en revisionsrapport tidigare i år framgår bland annat hur man skaffade mängder av teknisk utrustning som senare såldes utan att bokföra det ordentligt.

Stefan Andersson på Riksrevisionen i Jönköping var en av dom som granskade skogsstyrelsen:

-Det handlar om väsentliga brister i bokföringen. Man inte hållit ordning och reda.

Ja riksrevisionens rapport från i mars var det som indirekt ledde fram till att regeringen igår lät Göran Enander lämna chefsrummet på skogsstyrelsen i Jönköping. I den 13-sidiga rapporten radar Stefan Andersson och hans revisorskollega upp en rad allvarliga brister kring hur ekonomin skötts på verket.

Bilar, lastbilar båtar motorsågar och annan utritning som man fick från militären försvann t ex i papperna och ingen visste egentligen vad man hade fått. När utrutningen inte längre behövdes och skulle säljas gjordes heller ingen tillräcklig förteckning kring vad som sålder och till vem och vad man fick betalt

Göran Enander medger att det var rörigt under tiden inte minst eftersom man gav sig in i en stort arbetsmarknadsprojekt med 3000 arbetslösa samtidigt som organsiatione gjordes om.

Enligt revisionsrapporten hade verket helt enkelt inte greppet över verksamheten samtidigt som ekonomin gick uselt, Bristerna ledde också till att skogstyrelsens stora EU-finaniserade landsbygdsprogram fick stoppas.

Göran Enander menar alltså ändå att man idag var på väg till en bättre ordning, och att man skulle ha slösat bort några pengar genom oredan förnekar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".