Fall av farlig djursjukdom

Två kor på en gård utanför Halmstad har drabbats av den fruktade djursjukdomen blåtunga. Delar av Jönköpings län ingår nu i en skyddszon med restriktioner.

Det är första gången som Sverige drabbats av den svåra virussjukdomen som sprids via svidknott och drabbar får och nötkreatur.

Bengt Larsson är Smittskyddschef på Jordbruksverket och han berättar för Nyheterna att vaccinationen av djur beräknas kunna komma igång redan nästa vecka.

Sedan smittan upptäcktes i går har två zoner upprättats, en på 20 kilometer runt gården där inga djur får flyttas utan dispens och en övervakningszon på 150 kilometer där det inte är lika hårda restriktioner och som alltså berör bönderna i Jönköpings län

Jordbruksverket uppmanar nu bönderna i dom två zonerna att hålla extra koll på sina djur och om dom visar några symptom som feber och såriga och svullna slemhinnor i mun och nos ska dom kontakta veterinär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".