Demensvården

Psykosmedicin till dementa

Fyra av tio dementa i Jönköping får läkemedel mot psykos för att hålla sig lugna. Det visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort. Siffrorna upprör Irene Ericsson, universitetsadjunkt på Hälsohögskolan i Jönköping, som forskar i demensfrågor.

Cirka 45 000 dementa på äldreboenden i Sverige medicineras med psykosläkemedel för att hålla sig lugna.

I Jönköping handlar det om så många som fyra av tio på demensboendena. I många fall får de dementa mediciner som i första hand är avsedda för schizofrena. Det här är upprörande, tycker Irene Ericsson.

– Jag tycker det är beklämmande. För jag tycker att man ska börja med att kartlägga först och se vad man kan göra omvårdnadsmässigt innan man sätter in läkemedel. Och jag tror inte att det görs till den grad som det borde göras, säger Irene Ericsson.

För Irene Ericsson ger psykosmedicineringen ingen vinst på lång sikt. Istället är en ordentlig kartläggning av varför den demente mår som den mår alltid bättre. För få behöver verkligen medicinen.

Om man som anhörig misstänker att den man står nära får medicinerna tycker Irene Ericsson att man ska ta kontakt med ansvarig sjuksköterska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista