Husqvarna AB

Oväntat nedskärningsbesked oroar

Gårdagens besked om nedskärningar från Husqvarna AB som innebär att 300 personer från fabriken i Huskvarna sägs upp från sitt jobb kom som en blixt från klar himmel för arbetsförmedlingen.

Håkan Gustafsson är arbetsförmedlingschef i Jönköping och han säger att beskedet om uppsägningarna var överraskande.

– Vi har inte nåtts av någon förhandsinformation, säger Håkan Gustafsson.

Igår kom beskedet från Husqvarna AB att företaget säger upp 850 personer över hela världen. Mer än en tredjedel av dem ska lämna sitt jobb på huvudorten, Huskvarna.

Under flera år har Jönköpings län varit förskonat från stora uppsägningar. Gårdagens meddelande från Husqvarnaledningen är en av de största nedskärningarna av personal i Jönköpings län, sedan däckfabriken i Gislaved lade ner sin verksamhet för sex år sedan.

Och enligt näringslivschefen i Jönköpings kommun, Sten Norinder kan det här få konsekvenser för andra, mindre företag i kommunen som är beroende av att leverera och sälja till Husqvarna AB, det handlar om en dominoeffekt där ett företag är beroende av företag.

– Det är ju om volymerna på Husqvarna blir väsentligen lägre, som det i sin tur kommer att drabba deras leverantörer, säger Sten Norinder.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se