ishockey

Första perioden fällde HV71

HV71 förlorade bortamatchen mot Timrå med 6-5. Det var en medioker matchinledning som var den främsta orsaken till nederlaget.

Timrås drömstart i hemmapremiären mot HV 71 med 1-0 redan efter 23 sekunder fick publiken i lyckorus och jublet tog aldrig slut - Timrå lyckades besegra svenska mästarna med 6-5.

Timråspelarna satte högsta fart direkt från nedsläpp och vågade utmana sina motståndare i varje närkampssituation - och det gav blixtsnabb utdelning. Den tekniske finländaren Timo Pärssinen trycker sig in mot motståndarmålet och pucken glider ut till Fredrik Hynning som klipper till utan att tveka och HV-målvakten Stefan Liv är chanslös.

1-0 efter 23 sekunder - och två minuter senare har Kimmo Lotvonen ökat på till 2-0. Innan första perioden är slutspelad har Timrå spelat ut sina motståndare - och ledningen med 4-2 var klart i underkant.

-Vi var förberedda på Timrås attack, men gick bort oss rejält och hamnade allt för, ofta i dumma lägen. Vi blev rejält överkörda, konstaterade HV:s assisterande tränare Thomas Ljungberg.

Timrå levde högt på sin finska matchvinnarkedja förra säsongen och utan härföraren Riku Hahl (nu i Frölunda) tippades Timrå bli rätt uddlösa. Men premiärmatchen gav ett annat besked.

De nya finländarna Mikko Lehtonen och Toni Mäkiaho hittade båda rätt bakom Stefan Liv och visade att de vill vara med och producera segermål i sin nya klubb.

HV 71 som imponerade stort i premiärmatchen mot Frölunda agerade allt för passivt i matchupptakten och det straffade sig rejält. HV spelade dock upp sig under slutperioden och skapade ett rejält tryck mot Timråmålet och snyggade till siffrorna och hade också häng på ett kvitteringsmål i slutminuterna.

Det var HV:s varumärke nummer ett lagkaptenen Johan Davidsson som var den store dirigenten i sitt lag, men än en gång var 38-årige backen Per Gustafsson det stora utropstecknet. Han inledde med tre fullträffar mot Frölunda och nu prickade han dit två mål bakom Johan Backlund i Timråmålet - fem mål på två matcher.

-Otroligt roligt för Pelle att leda skytteligan. han är verkligen värd det, sade Thomas Ljungberg.

Ove Byström/TT

Timrå-HV 71 6-5 (4-2, 1-1, 1-2)

Första perioden:
1-0 (0.23) Fredrik Hynning (Timo Pärssinen, Kimmo Lotvonen)
2-0 (2.33) Kimmo Lotvonen (Timo Pärssinen, Fredrik Hynning)
2-1 (4.17) Per Gustafsson (David Petrasek, Johan Davidsson) spel fem mot fyra
3-1 (9.54) Anton Lander (Magnus Pääjärvi-Svensson, Jesper Samuelsson)
4-1 (10.08) Toni Mäkiaho (Tom Wandell)
4-2 (13.57) Martin Thörnberg (Johan Davidsson, Jukka Voutilainen).

Andra perioden:
4-3 (2.42) Per Gustafsson (Johan Davidsson, David Petrasek) spel fem mot fyra
5-3 (5.42) Oscar Sundh (Mikko Lehtonen, Johan Andersson).

Tredje perioden:
6-3 (5.16) Mikko Lehtonen (Jonathan Hedström) spel fem mot tre
6-4 (16.13) Martin Thörnberg (Per Gustafsson) spel fem mot fyra
6-5 (18.46) Björn Melin (Pasi Puistola).

Skott: 28-26 (10-7, 9-8, 9-11).

Utv, Timrå: 11x2, 1 Matchstraff. HV 71: 11x2.

Domare: Patrik Sjöberg, Gävle.

Publik: 5 414.