Falsk identitet för att dölja abort

Polisen och socialstyrelsen utreder just nu ett fall i Värnamo där det upptäckts att en kvinna gjort 4 läkarbesök och en abort i någon annans namn.
Det hela började för ett par år sen då en kvinna i trettioårsåldern förlorade sin legetimation. För ett par månader sen fick hon räkning för ett läkarbesök hon inte varit på. Hon ringde till sjukhuset och fick då veta att det även gjorts en abort i hennes namn. Något som hon bestämt nekar till och som sedan visade sig vara rätt eftersom de båda kvinnorna hade olika blodgrupp. Freddie Johansen, chefläkare på sjukhuset i Värnamo beklagar det inträffade men anser inte att sjukhuset gjort något fel eftersom kvinnans identitet kontrollerats av personalen minst två gånger. Det är inte helt ovanligt att patienter utger sig för att vara någon annan. Socialstyrelsen i Jönköping får in en eller ett par liknande anmälningar om året. Göran Mellbring, chefsläkare på socialstyrelsen i Jönköping tror att en anledning till att man vill dölja sin identitet kan vara att det bara är personer bosatta i Sverige som får genomföra en abort på sjukhus.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".