LÄNET

Fortfarande svårt för företagare

Två år efter att alliansen kom till makten har det ännu inte blivit lättare att driva företag. Onödigt pappersarbete tar upp mycket tid enligt företagarna.

När alliansen kom till makten för två år sen var ett av huvudbudskapen att det skulle bli lättare att vara företagare, men när snart två år har gått märker få företagare av någon förbättring.

Brev till näringsministern

För två år sen när alliansen vann valet skickade Inge Johansson från Gnosjö och hans företagarkollegor ett brev till regeringen. De bad Maud Olofsson att ta bort en mängd regler som gör att mycket tid och ork går åt att skicka in en mängd papper till olika myndigheter. För pappersarbete pålagt av myndigheter tar mycket tid för en företagare idag, berättar företagaren Inge Johansson.

- Varje vecka dyker det upp formulär och papper från myndigheter som jag måste fylla i och det känns meningslöst och man blir irriterad, säger Inge Johansson.

Företagarna ser få förändringar

På organisationen Företagarna i Jönköping ser man få förbättringar på det här området trots att det gått två år sedan valet.

- Jag kan se på papper att vissa regler och rapporteringsplikter har tagits bort, men i praktiken har inget förändrats för företagaren, säger Frida Boklund, ordförande för Företagarna Jönköping.

För tidigt att dra slutsatser

Bengt-Anders Johansson från Smålandsstenar, moderat och med i riksdagens näringsutskott, säger att det är för tidigt att dra några slutsatser.

- Vi kan redan peka på ett antal förenklingar som är genomförda och fler kommer, men det är för tidigt att avgöra om regeringen har lyckats i den här frågan, säger Bengt-Anders Johansson.

Utan svar

Hur gick det då med brevet till näringsministern? Nej, Inge Johansson och de andra företagarna i Gnosjö fick aldrig nåt svar av Maud Olofsson.

Marcus Carlehed
marcus.carlehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista