LÄNET

DO-kritik mot diskriminerande städbolag

Flera städbolag med verksamhet i länet får nu kritik från Diskrimineringsombudsmannen för sitt dåliga arbete mot etnisk diskriminering. DO inledde sin granskning efter Sveriges radios rapportering förra året om hur städbolagen var beredda att diskriminera egna anställda med invandrarbakgrund för att få städuppdrag.

Städbolag, som var beredda att diskriminera sin egen personal genom att endast erbjuda städhjälp som inte har invandrarbakgrund, får nu kritik från Diskrimineringsombudsmannen, DO. Enligt DO:s utredare Ann-Christine Hartman finns flera brister.

- Att de här tankarna inte finns i organisationen, det ger inte några goda förutsättningar för att arbetsgivaren ska kunna förebygga trakasserier på ett bra sätt, säger Ann-Christine Hartman.

Det var i november förra året som Sveriges Radios reportrar ringde till nästan 100 städbolag över hela landet. Vi utgav oss för att vara ett företag som ville ha hjälp med städning, men vi ville inte ha någon städare med invandrarbakgrund.
I Jönköpings län gick fem av nio uppringda städföretag med på våra krav, alltså mer än hälften av städföretagen kan tänka sig att diskriminera sina egna anställda.

Flera brister

Efter Sveriges radios rapportering inledde DO en granskning av sex av Sveriges största städbolag och det visade sig att DO hade synpunkter på företagens förebyggande arbete i samtliga fall. Inget bolag hade till exempel en handlingsplan för att förebygga trakasserier. Två av de granskade bolagen har verksamhet i Jönköpings län och ett av dom är ISS städservice, där Christer Eklund är presschef.

- Vi har tagit in de personerna som har svarat på det här och haft enskilda samtal med dem, säger Christer Eklund.

Samtliga har skärpt rutinerna

Efter DO:s granskning har samtliga sex granskade bolag nu skärpt sina rutiner och uppfyller, enligt DO:s bedömning, minimikraven, men någon uppföljning har DO inte planerat. Nu är det upp till företagen och facken att följa de nya dokumenten.

- Vi har sett att man nu är på banan, men arbetet måste ske på plats, enligt Ann-Christine Hartman på DO.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista