jönköping

Kommunalskatten höjs med 40 öre

Skattehöjningen i Jönköping blir 40 öre. Det förslaget läggs idag fram till partigrupperna i kommunen, erfar Nyheterna. En skattehöjning som beklagas av den moderata riksdagsledamoten Magdalena Andersson från Jönköping.

- Rent allmänt så är det ju så att en skattehöjning på kommunal nivå slår mot dem med lägst inkomst eftersom alla betalar kommunal skatt, säger Magdalena Andersson.

Det var i går, måndag, som Nyheterna kunde avslöja att det blir en skattehöjning i Jönköping med mellan 30 och 50 öre sedan ekonomin bromsat in kraftigt.

I dag kan Nyheterna berätta att ett förslag på 40 öre lagts fram i de sista partiöverläggningarna mellan samverkanspartierna, kristdemokrater, moderater, folkpartister, centerpartister och miljöpartister. Nu ska höjningen stötas och blötas ett varv till innan det färdiga budgetförslaget presenteras på torsdag.

Ett tag diskuterades skattehöjningar på uppemot en krona, men det fanns inte stöd för en sådan kraftig höjning hos alla samverkanspartier. Istället väntas ytterligare effektiviseringar och besparingar inom kommunen, samtidigt som skatten höjs.

Riksdagsledamoten Magdalena Andersson (m) är inte lycklig över höjningen hos partikollegorna i Jönköping.

- Jag tror inte det finns någon kommun med moderatstyre som med glatt hjärta höjer skatten. En tröst i bedrövelsen är väl ändå att jobbskatteavdraget ändå inte behöver betala hela den skattehöjningen.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista