Handikappomsorgen allt dyrare

Kostnaderna för handikappomsorg i länets kommuner rusar i höjden. Och nu ökar kraven på att staten ska gå in och betala mer av verksamheten.
Allt fler handikappade vill ha stöd allt fler timmar, men varför den här väldiga ökningen kommer just nu vet man inte, säger Karin Renblad som är socialnämndens ordförande i Jönköpings kommun, till Nyheterna. - Men förmodligen är det så att många blivit medvetna om vilka rättigheter dom har, och nu börjat utnyttja till exempel rätten till personlig assistent. I mitten av 90-talet kom LSS och LASS - lagarna om stöd åt funktionshindrade och rätten till personliga assistenter. En bra reform för handikappade, men det har blivit dyrare än man trodde för kommunerna. I Nässjö hade man t ex redan i september gjort åt mer än hela årsbudgeten för LSS och LASS. I Jönköping har antalet personer med personlig assistent ökat från 120 till 155 i år och man räknar med att handikappomsorgen blir 19 miljoner dyrare än beräknat. Och det är också en av orsakerna till den planerade skattehöjningen. För kommunerna har det blivit dyrt, och nu ökar kraven på att staten ska gå in och betala mer av verksamheten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".